mech009.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

wirtualny

Zdobywanie umiejętności metodami zdalnymi jest też możliwe i skuteczne. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wypracowali wiele metod pracy z młodzieżą za pośrednictwem różnych platform.Jedną z nich jest dokładne instruowanie uczniów, jak wykonać potrawę zgodną z tematyką lekcji. Oprócz słowa uczniom pomagają zdjęcia poszczególnych etapów pracy, którą nauczyciele wykonują w domu, uwieczniając poszczególne etapy na aparacie (także komórce) .

more

Kolejny próbny egzamin klasy 3TŻG. Młodzież cały czas  ciężko pracuje, pomimo słonecznej pogody i innych pokus. Śpiew ptaków za oknem rozwesela, a nasze ,,szkolne mróweczki” nie odpuszczają. Szlifują umiejętności, utrwalają wiedzę, rozwiązują zadania i testy.

more

Okazuje się, iż czas pandemii mobilizuje naszych uczniów do umilania codzienności domownikom. Młodzież klasy 2TŻG „rozwija kulinarne skrzydła” w kuchni:młodzi gotują, grillują, pieką, smażą, dekorują – czyste szaleństwo! Efekty pracy są monitorowane, o czym świadczy bogata fotorelacja przesyłana z różnych etapów produkcji potraw od surowców po gotowy posiłek.

more

Klasy pierwsze gastronomiczne, spoglądając na popisowe dania swoich starszych kolegów i koleżanek, zaskakują swoich nauczycieli. Uczniowie klasy 1TŻGp przysyłają receptury na wyśmienite desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i dań z warzyw, polecają między innymi: ciasto kruche z malinami i delikatną pianką, kocie oczka, gorące lody, ciasto amerykańskie, racuchy z jabłkami, faszerowaną cukinię kaszą jaglaną.  

more

Młodzież naszej szkoły– w obecnej sytuacji – podczas zajęć zdalnego nauczania zgłębia wiedzę teoretyczną oraz szlifuje swoje praktyczne umiejętności.Jedną z nich jest przygotowanie i poprowadzenie zajęć animacyjnych dla najmłodszych. Przedszkolaki to grupa „klientów” wymagająca specyficznego podejścia ze strony animatora.

more

Wszyscy już wiemy, że w ramach ochrony przed koronawirusem trzeba stosować się do wszystkich zaleceń Ministerstwa Zdrowia. To pierwsza linia obrony, ale mamy drugą – własną odporność, którą można wzmacniać. Aby układ odpornościowy mógł sprawnie radzić sobie z intruzami, musi mieć sprzyjające warunki do działania, a te zapewnia m. in. dobra, ogólna kondycja organizmu.

more

Składniki:
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
pół cytryny
2 łyżki miodu
4 cm świeżego imbiru
łyżka kurkumy

more