slide-2.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

wirtualny

Co roku, 31 maja, obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. To  kolejna okazja do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma również zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na naszym globie.

more

Informatyka to nasza pasja, którą rozwijamy na zajęciach w szkole i w domu. O sprawach z nią związanych możemy rozmawiać godzinami. Po prostu fascynuje nas cały ten cyberświat!

A ty?

more

Uczniowie technikum  urządzeń i systemów energetyki odnawialnej w obecnej sytuacji przebywają w domu i podczas nauki zdalnej zdobywają wiedzę w trochę inny sposób, niż do tej pory. W oparciu o wcześniej przygotowaną instalację na warsztatach szkolnych sporządzają zestawienia materiałowe, przedstawiają kolejność i sposób wykonywanych zadań oraz opracowują  rysunki dla konkretnej  instalacji. Bardzo często korzystają z informacji zamieszczonych na specjalistycznych  stronach internetowych oraz z filmów instruktażowych.

more

W ramach zajęć warsztatowych mechanicy poznają metody  spawania  MAG i TIG, rodzaje złącz spawanych i ich sposoby wykonywania. Ponadto uczą się zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przy łączeniu elementów za pomocą spajania.

more

Zdobywanie umiejętności metodami zdalnymi jest też możliwe i skuteczne. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wypracowali wiele metod pracy z młodzieżą za pośrednictwem różnych platform.Jedną z nich jest dokładne instruowanie uczniów, jak wykonać potrawę zgodną z tematyką lekcji. Oprócz słowa uczniom pomagają zdjęcia poszczególnych etapów pracy, którą nauczyciele wykonują w domu, uwieczniając poszczególne etapy na aparacie (także komórce) .

more

Kolejny próbny egzamin klasy 3TŻG. Młodzież cały czas  ciężko pracuje, pomimo słonecznej pogody i innych pokus. Śpiew ptaków za oknem rozwesela, a nasze ,,szkolne mróweczki” nie odpuszczają. Szlifują umiejętności, utrwalają wiedzę, rozwiązują zadania i testy.

more

Okazuje się, iż czas pandemii mobilizuje naszych uczniów do umilania codzienności domownikom. Młodzież klasy 2TŻG „rozwija kulinarne skrzydła” w kuchni:młodzi gotują, grillują, pieką, smażą, dekorują – czyste szaleństwo! Efekty pracy są monitorowane, o czym świadczy bogata fotorelacja przesyłana z różnych etapów produkcji potraw od surowców po gotowy posiłek.

more