krak.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja

Informacje...

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
Filmy promujące zawód  

more

wirtualny

wirtualny

Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt.  „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.

more

W czwartek – 25 X – klasa 2 TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych ( Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą) włączyła się w działania na rzecz akcji charytatywnej.

more

Serdecznie dziękujemy młodzieży z klas: I, II i III Technikum żywienia i usług gastronomicznych za pomoc przy produkcji, dekoracji i pakowaniu ciasteczek na akcje rocznicowe (np. Stulecie Niepodległej) oraz charytatywne. Jesteście  wspaniali.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych .

Galeria zdjęć >>>

22 listopada w ZSG nr 2 w Krakowie odbyła się XV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych: „Stół pięknie nakryty – w drodze do Niepodległości”. Naszą szkołę reprezentowała uczennica: Emilia Majocha z kl. III TŻG (kat. kucharz) pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Doroty Kulig - Marcisz.

more

W październiku klasa 3 TŻG odbywała praktyki zawodowe. Zdobywali nowe doświadczenia, wiedzę i umiejętności. W listopadzie grupa pani Doroty Kulig - Marcisz na zajęciach w pracowni gastronomicznej pochwaliła się swymi umiejętnościami. Potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie.
Gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej!

Galeria zdjęć >>>

Dnia 3 grudnia nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali  kolejne warsztaty, których celem jest propagowanie kierunków, jakie  w swojej ofercie posiada nasza szkoła. Klasa 2 TŻG pod kierunkiem pani Małgorzaty Zięby przeprowadziła pokaz z zakresu wykonywania ozdób cukierniczych, oraz  dekoracji pierników  świątecznych. Zaproszoną młodzież serdecznie powitała pani wicedyrektor Urszula Sadowska.

more

Dnia 8 stycznia grupa pani Beaty Łęczyckiej z klasy III TŻG przygotowała różne desery pod hasłem „Dla każdego coś słodkiego”. Uczniowie wykazali się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wybranych  przez siebie słodkości.

more

Promując zdrowe nawyki żywieniowe, tym razem klasa IIITŻUG w dniu 30.10.2018  pod nadzorem nauczyciela  Doroty Kulig- Marcisz przygotowała smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy.

more

W  środę 13.06. klasa 2TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą odwiedziły pasiekę hobbystyczną państwa Borzęckich. Młodzież zapoznała się z produkcją miodów i różnego rodzaju preparatami pszczelimi np. pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, kremy, maści.

more

Carving – to niezwykła dziedzina sztuki kulinarnej rodem z Chin. Wyodrębniła się z tzw. sztuki pałacowej, a pierwsze wzmianki o fantazyjnym  i artystycznym wycinaniu owoców i  warzyw  datowane są na (VII – X w.) czyli okres panowania dynastii Tang.

more