krak.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja

Informacje...

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
Filmy promujące zawód  

more

wirtualny

wirtualny

  W piątek (6 października) uczniowie klasy I TŻiUG w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent **** i Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju. Zapoznali się z nowoczesną aranżacją hotelu, wyposażeniem kuchni, restauracji, klubu nocnego, apartamentu prezydenckiego oraz pomieszczeniami spa.

more

Dnia 7 marca odbyła się lekcja otwarta: ,,Fantazyjne dekoracje potraw” prowadzona przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz połączona z warsztatami dla uczniów gimnazjum z Gołkowic. W zajęciach praktycznych uczestniczyła dyrekcja naszej szkoły: Grzegorz Skalski i Angelika Duda. Pod ich bacznym okiem gimnazjaliści wykonywali wspaniałe dekoracje, garnirując muffinki i desery zestalane na zimno oraz wycinając kwiatki z marchwi i rzodkiewek. Dyrekcja również ujawniła swoje talenty kulinarne - ozdobione słodkości wywołały podziw i uznanie.  

more

Z literaturą można obcować na różne sposoby. Klasy pierwsze (I TŻG i I TL)  15 lutego w nowosądeckim MOK-u obejrzały spektakl  pt. „Makbet” W. Szekspira w realizacji Teatru „Cracovia”. Prezentowane   na deskach scenicznych  wydarzenia z odległej przeszłości, uleganie złu, które jest w człowieku,  oddane zgodnie z duchem epoki, przerażały, ale równocześnie uświadamiały, że nie straciły nic na swej aktualności. Lekcja  języka polskiego – spotkanie z dramatem szekspirowskim poprzedzone było wizytą w Muzeum Sądeckim „Domku gotyckim”, gdzie przewodniczki objaśniały tajemnice historii Nowego Sącza i okolic. Zetknięcie się ze sztuką Sądecczyzny przekonywało, że  człowiek  potrafi tworzyć dzieła nie tylko o charakterze sakralnym, ale pragnie  upamiętniać  ważne wydarzenia osobiste i społeczne.  Niektóre dzieła sztuki  przemawiały swą bogatą symboliką, przypominając, że życie jest krótkie i warto je mądrze przeżyć. 

Zobacz>>>

W piątek 24 lutego młodzież klasy III TŻG grupy 2 przygotowywała potrawy, wzorując się na programie telewizyjnym Top-Chef. Uczniowie w parach wykonywali potrawy według przygotowanych przez siebie receptur.

W ocenie prac brano pod uwagę zgodność z przepisem, ekspozycję oraz dekorację potrawy, a także przestrzeganie zasad bhp podczas pracy. Nad wykonaniem potraw czuwała mgr Beata Łęczycka.  

Zobacz>>>

Środek tygodnia – 25 stycznia – był bardzo przyjemny dla klasy 2 TZiUG, która wraz z wychowawcą Małgorzatą  Zięba i panią Dorotą Kulig- Marcisz uczestniczyły w kuligu. Wprawdzie mogło być  więcej śniegu, ale to nam nie przeszkadzało.  Dwa zaprzęgi konne ciągnęły długi sznur sanek. Nie obyło się bez upadków, głównie tych z ostatnich sanek, ale na szczęście wszystko zakończyło się śmiechem. Po przejażdżce mogliśmy zobaczyć zaplecze kuchenne i zapoznać się z ofertę Karczmy. Mieliśmy również możliwość degustacji kiełbasek z grilla – dokonując  oczywiście oceny organoleptycznej   Było wspaniale, teraz możemy zaczynać aktywne ferie.

more

Dnia 24 października 2016 r. kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pań: Beaty Łęczyckiej i Małgorzaty  Zięby udała się do pięciogwiazdkowego  Hotelu Heron w Siennej. Dzięki uprzejmości właściciela i personelu zwiedziła część gastronomiczną i  hotelową.

more

Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą) dnia 9 grudnia – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Dr Irena Eris ****i Hotel Mercure**** w Krynicy-Zdrój.

Dzięki życzliwości pracowników oprowadzających nas po obiekcie, uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hoteli. Dowiedzieli się wiele o kategoryzacji obiektów hotelowych, Obejrzeli także pokoje o różnych standardach, zapoznając się z wyposażeniem jednostek mieszkalnych, SPA. Przyglądali się również pracy hotelu, restauracji hotelowej, która poleca dania kuchni polskiej oraz znane i lubiane dania z kuchni europejskiej.

Zobacz>>>

 Dnia 7 grudnia gościliśmy w naszych pracowniach gastronomicznych przy ul. Krakowskiej uczniów gimnazjum na warsztatach kulinarnych. Gimnazjaliści zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem pracowni: gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, w których na co dzień uczą się zawodu nasi uczniowie. Uczniowie kl. 2 TŻiUG przygotowali trzy stanowiska tematyczne: ze sprzętem do obsługi konsumenta, barmańskim i cukierniczym.

more

Uczniowie klasy 2TŻG i 3TŻG uczestniczyli listopadzie i grudniu w warsztatach dekoracji świątecznych wypieków, deserów i pierników przeprowadzonych w firmie Dekor Pol. Młodzież dostała pierniczki, desery, kolorowe koronki i wiele innych akcesoriów do dekoracji. Każdy miał inny pomysł, dzięki czemu wszystkie słodkości były wyjątkowe.  Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Ponadto każdy zabrał swoje pierniki do domu, a desery zostały skonsumowane na miejscu.

more

W dniu 26 września klasa 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych integrowała się na wycieczce  w Barcicach wraz z wychowawczynią - panią Dominiką Janczurą-Leszko i  pedagogiem szkolnym - panią Joanną Tokarz.  Ciekawe zajęcia, gry integracyjne pomagały uczniom lepiej wzajemnie się poznać. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, jak ważne są postawa koleżeńska i wzajemna pomoc. Po zajęciach i poczęstunku z grilla były zabawy na świeżym powietrzu. W miłej atmosferze klasa miała okazję się zintegrować i dobrze zapoczątkować swoją przygodę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.

Zobacz>>>