16 czerwca 2023 klasa I Technikum Leśnego pod opieką Pana Dyrektora Grzegorza Skalskiego oraz wychowawcy klasy Pani Anny Dudy wzięła udział w wycieczce zawodowo – rekreacyjnej.
Naszą przygodę rozpoczęliśmy od wizyty w Ośrodku Edukacji Przyrodniczo – Leśnej w Roztoce Ryterskiej. Obecny tam pracownik Nadleśnictwa Piwniczna Pan Krzysztof Tomasiak opowiadał młodym leśnikom o prowadzeniu edukacji leśnej w nadleśnictwie oraz o działalności Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Beskidu Sądeckiego”.
To już ostatnie chwile w pracowni gastronomicznej klasy III GT. Przez 3 lata uczyli się:
- łączyć teorię z praktyką,
- umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznie je podawać,
- eksperymentować w kuchni, wykorzystując poznane metody i techniki sporządzania potraw,
- zapewniać odpowiednie warunki przechowywanej żywności.
W dniu 13.06.2023 uczniowie klasy Ia Szkoły Branżowej I Stopnia wraz z wychowawcą mgr Adamem Basta oraz opiekunem mgr Eweliną Gajdosz – Śliwa uczestniczyli w wycieczce do Zakopanego. Zwiedzanie Zakopanego rozpoczęliśmy od Muzeum iluzji. Tutaj przeżyliśmy świetną zabawę, pobudzając swoją wyobraźnię.
Uczniowie klasy 1a szkoły branżowej w Zespole Szkół im. ks. prof. Józefa Tischnera w Starym Sączu, 14 czerwca odwiedzili Niepubliczne Przedszkole „Pszczółka Maja”. Celem wizyty było promowanie czytelnictwa wśród najmłodszych oraz integracja ze środowiskiem lokalnym.
Szkoła powinna uczyć, wychowywać jak również dawać możliwość rozwijania swoich pasji i zainteresowań. Nasi uczniowie oprócz możliwości uczestnictwa w olimpiadach i konkursach przedmiotowych szkolnych i międzyszkolnych, pracy w szkolnym Stowarzyszeniu Sursum Corda, uczestnictwie w Zespole Sygnalistów Myśliwskich, szkolnym kole PCK, mają również możliwość wykazania się swoja sprawnością i tężyzną fizyczną, przez udział w zawodach sportowych.
W dniu 3 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół im. Ks. Prof. Józefa Tischnera w Starym Sączu została przeprowadzona Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Janie Pawle II – Olimpus. Celem olimpiady było pogłębienie wiedzy o życiu i nauczaniu Ojca Świętego wśród młodzieży.
Superfoods to super żywność, charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, błonnika i antyoksydantów. Zaliczamy do niej głównie owoce i warzywa m.in. aloes, jagody goji, acai, marakuję, granat, chlorellę, amarantus, aronię i wiele innych.
Maj to piękny miesiąc kojarzący się nie tylko z maturą, ale i wycieczkami, które są szczególne ze względu na dominującą zieleń, gdy omija się aglomeracje miejskie. W poniedziałkowy wczesny poranek (15.05.) klasy leśne: pierwsza i druga wyruszyły pod opieką wychowawców (Anna Duda i Wiesława Majda) oraz zawodowego leśnika – pana Dariusza Horowskiego na szlaki najmniejszego parku narodowego w Polsce położonego w dolinie Prądnika, na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.
Dnia 23.05.2023 uczniowie klasy 1TZG pod opieką Małgorzaty Zięby i Beaty Łęczyckiej, brali udział w warsztatach szkoleniowych z zakresu zdobnictwa cukierniczego. Warsztaty prowadzone były przez specjalistkę w tej dziedzinie Panią Lidię Opyd – Frida Art Cafe w Starym Sączu- ( Wypieki z pomysłem ). Uczniowie zapoznali się z różnymi technikami wykańczania ciast i ciasteczek , wykonując samodzielnie ciastka wykańczane różnymi technikami i metodami.