Poniedziałek może być szczęśliwym dniem – przekonali się o tym uczniowie klasy IV TŻG wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą), którzy 25 września – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent ****i Hotel Czarny Potok**** w Krynicy-Zdrój.
Dnia 16 listopada 2017 roku w Zespole Szkół w Muszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Kulinarny pod nazwą „ Dzikie Smaki Sądecczyzny”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu i Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Nowym Sączu.
Pod takim hasłem 24 października w pracowni żywienia odbyły się zajęcia praktyczne kl. II TŻiUG - pod okiem nauczycieli Doroty Kulig-Marcisz i Małgorzaty Zięby. Inspiracją była dynia i jej walory smakowe oraz odżywcze.
W październikową środę (11.10.) kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig- Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach wycieczki zawodowej zwiedziła Hotel Czarny Potok ****, Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju oraz Ogrody biblijne w Muszynie.
Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu oraz wyposażenie kuchni, restauracji, magazynów, baru, pokojów oraz części spa.
W dniu 26 maja - uczniowie klasy III TŻiUG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. Dorotą Kulig-Marcisz oraz Beatą Łęczycką - uczestniczyliśmy w wycieczce zawodowej do Piekarni Nika i Hotelu Beskid w Nowym Sączu.
Podczas pobytu w piekarni obserwowaliśmy wszystkie etapy produkcji pieczywa i ciasta oraz zapoznaliśmy się z nowoczesnymi urządzeniami i piecami ułatwiającymi pracę w zakładzie piekarniczym. Na zakończenie próbowaliśmy pysznych wypieków ciastkarskich.
W Hotelu Beskid mogliśmy zapoznać się z pracą recepcji, działu gastronomicznego oraz częścią hotelową.
Wycieczkę możemy zaliczyć do bardzo udanych i pouczających. Galeria zdjęć >>>
W piątek (6 października) uczniowie klasy I TŻiUG w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent **** i Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju. Zapoznali się z nowoczesną aranżacją hotelu, wyposażeniem kuchni, restauracji, klubu nocnego, apartamentu prezydenckiego oraz pomieszczeniami spa.
Dnia 7 marca odbyła się lekcja otwarta: ,,Fantazyjne dekoracje potraw” prowadzona przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz połączona z warsztatami dla uczniów gimnazjum z Gołkowic. W zajęciach praktycznych uczestniczyła dyrekcja naszej szkoły: Grzegorz Skalski i Angelika Duda. Pod ich bacznym okiem gimnazjaliści wykonywali wspaniałe dekoracje, garnirując muffinki i desery zestalane na zimno oraz wycinając kwiatki z marchwi i rzodkiewek. Dyrekcja również ujawniła swoje talenty kulinarne - ozdobione słodkości wywołały podziw i uznanie.
Z literaturą można obcować na różne sposoby. Klasy pierwsze (I TŻG i I TL) 15 lutego w nowosądeckim MOK-u obejrzały spektakl pt. „Makbet” W. Szekspira w realizacji Teatru „Cracovia”. Prezentowane na deskach scenicznych wydarzenia z odległej przeszłości, uleganie złu, które jest w człowieku, oddane zgodnie z duchem epoki, przerażały, ale równocześnie uświadamiały, że nie straciły nic na swej aktualności. Lekcja języka polskiego – spotkanie z dramatem szekspirowskim poprzedzone było wizytą w Muzeum Sądeckim „Domku gotyckim”, gdzie przewodniczki objaśniały tajemnice historii Nowego Sącza i okolic. Zetknięcie się ze sztuką Sądecczyzny przekonywało, że człowiek potrafi tworzyć dzieła nie tylko o charakterze sakralnym, ale pragnie upamiętniać ważne wydarzenia osobiste i społeczne. Niektóre dzieła sztuki przemawiały swą bogatą symboliką, przypominając, że życie jest krótkie i warto je mądrze przeżyć.
W piątek 24 lutego młodzież klasy III TŻG grupy 2 przygotowywała potrawy, wzorując się na programie telewizyjnym Top-Chef. Uczniowie w parach wykonywali potrawy według przygotowanych przez siebie receptur.
W ocenie prac brano pod uwagę zgodność z przepisem, ekspozycję oraz dekorację potrawy, a także przestrzeganie zasad bhp podczas pracy. Nad wykonaniem potraw czuwała mgr Beata Łęczycka.
Środek tygodnia – 25 stycznia – był bardzo przyjemny dla klasy 2 TZiUG, która wraz z wychowawcą Małgorzatą Zięba i panią Dorotą Kulig- Marcisz uczestniczyły w kuligu. Wprawdzie mogło być więcej śniegu, ale to nam nie przeszkadzało. Dwa zaprzęgi konne ciągnęły długi sznur sanek. Nie obyło się bez upadków, głównie tych z ostatnich sanek, ale na szczęście wszystko zakończyło się śmiechem. Po przejażdżce mogliśmy zobaczyć zaplecze kuchenne i zapoznać się z ofertę Karczmy. Mieliśmy również możliwość degustacji kiełbasek z grilla – dokonując oczywiście oceny organoleptycznej Było wspaniale, teraz możemy zaczynać aktywne ferie.