Dnia 24 października 2016 r. kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pań: Beaty Łęczyckiej i Małgorzaty Zięby udała się do pięciogwiazdkowego Hotelu Heron w Siennej. Dzięki uprzejmości właściciela i personelu zwiedziła część gastronomiczną i hotelową.
Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą) dnia 9 grudnia – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Dr Irena Eris ****i Hotel Mercure**** w Krynicy-Zdrój.
Dzięki życzliwości pracowników oprowadzających nas po obiekcie, uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hoteli. Dowiedzieli się wiele o kategoryzacji obiektów hotelowych, Obejrzeli także pokoje o różnych standardach, zapoznając się z wyposażeniem jednostek mieszkalnych, SPA. Przyglądali się również pracy hotelu, restauracji hotelowej, która poleca dania kuchni polskiej oraz znane i lubiane dania z kuchni europejskiej.
Dnia 7 grudnia gościliśmy w naszych pracowniach gastronomicznych przy ul. Krakowskiej uczniów gimnazjum na warsztatach kulinarnych. Gimnazjaliści zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem pracowni: gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, w których na co dzień uczą się zawodu nasi uczniowie. Uczniowie kl. 2 TŻiUG przygotowali trzy stanowiska tematyczne: ze sprzętem do obsługi konsumenta, barmańskim i cukierniczym.
Uczniowie klasy 2TŻG i 3TŻG uczestniczyli listopadzie i grudniu w warsztatach dekoracji świątecznych wypieków, deserów i pierników przeprowadzonych w firmie Dekor Pol. Młodzież dostała pierniczki, desery, kolorowe koronki i wiele innych akcesoriów do dekoracji. Każdy miał inny pomysł, dzięki czemu wszystkie słodkości były wyjątkowe. Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Ponadto każdy zabrał swoje pierniki do domu, a desery zostały skonsumowane na miejscu.
W dniu 26 września klasa 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych integrowała się na wycieczce w Barcicach wraz z wychowawczynią - panią Dominiką Janczurą-Leszko i pedagogiem szkolnym - panią Joanną Tokarz. Ciekawe zajęcia, gry integracyjne pomagały uczniom lepiej wzajemnie się poznać. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, jak ważne są postawa koleżeńska i wzajemna pomoc. Po zajęciach i poczęstunku z grilla były zabawy na świeżym powietrzu. W miłej atmosferze klasa miała okazję się zintegrować i dobrze zapoczątkować swoją przygodę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.
18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06. Do egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych. Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami, wykonując zestawy potraw z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując się kryteriami oceniania, dokonywali oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających i oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.
W celu uatrakcyjnienia zajęć praktycznych w miesiącu grudniu, zostały wprowadzone innowacje polegające na twórczej pracy uczniów. Wzorowano się na kulinarnych programach telewizyjnych. Uczniowie w parach przygotowali ciekawe receptury gastronomiczne, na podstawie których wykonali potrawy oraz dokonali ich prezentacji.
W ocenie prac brano pod uwagę wykonanie potrawy zgodnie z recepturą, atrakcyjność (smak, wygląd), estetykę wykonania, dekoracja potrawy i dobranie zastawy stołowej.
Klasa III TŻG grupa 2 przygotowała potrawy pod hasłem „ Zdrowie na talerzu”, natomiast klasa II TŻG grupa 2 „ Smaki świata”.
Nad pracą uczniów czuwała pani mgr Beata Łęczycka.
Galeria zdjęć>>
Dn 8.12.2015 w ZSP w Nawojowej odbył się I Powiatowy Przegląd Szkół Gastronomicznych . Przegląd odbywał się w kategorii kucharz w której naszą szkołę reprezentował uczeń kl IITŹG- Daniel Podgórni, przygotowujący potrawę świąteczną- pstrąg łososiowy na śnieżnej pierzynce z serka. Ucznia przygotowała p mgr Beata Łęczycka.W kategorii stołow udział brała uczennica klasy I TZG -Karina Tokarczyk, którą przygotowała mgr Małgorzata Zięba. Stół nosił nazwę kryształowo- lodowa kraina.Celem tego przeglądu było doskonalenie u uczniów umiejętności oraz rozbudzanie inicjatywy , pomysłowości,poprzez prezentacje potraw i stołów świątecznych, z wykorzystaniem różnych produktów tradycyjnych. Dyrektorzy szkół , opiekunowie oraz uczestnicy przeglądu uhonorowani zostali dyplomami oraz świątecznym upominkiem wykonanym przez uczniów ZSP w Nawojowej.
Galeria zdjęć>>
1 grudnia kl.3TŻG i 3TIŻG pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych p.Wioletty Kosakowskiej była na wycieczce zawodowej w piekarni EPI w Szczawnicy. Właściciel piekarni pan Edward Stawiarski osobiście oprowadził nas po piekarni oraz pokazał jak przebiega proces technologiczny produkcji chleba metodą tradycyjną w piecu opalanym drewnem. Każdy z uczniów dzięki życzliwości właściciela mógł sobie upiec pizze. Młodzież brała również udział w warsztatach piekarskich wykonując ciasteczka i słodkie ozdoby świąteczne.
Galeria zdjęć>>>
Dnia 19.11.2015 roku klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych grupa II pod opieką p. Beaty Łęczyckiej udała się na wycieczkę zawodową do pięciogwiazdkowego Hotelu Heron w Siennej.