aktualności
O szkole
Dla uczniów
Dla rodziców
Galeria
biblioteka
Kontakt
Sprawdź swoją wiedzę z gastronomii...
ZSP Stary Sącz
Podaj swojego maila
1. Najczęściej spotykane na świecie złe nawyki żywieniowe to:
spożywanie produktów białkowych i witaminowych każdego dnia
racjonalne odżywianie przez większość dni
nadmierna konsumpcja, przejadanie się, nieznajomość zasad racjonalnego żywienia
2. Najczęściej spotykane w Polsce złe nawyki żywieniowe to:
nadmierne spożywanie ryb i owoców morza
nadmierne spożywanie mięsa, ziemniaków, warzyw kapustnych, zbyt mała ilość spożywanych ryb, mleka i jego przetworów
nadmierne spożywanie mleka i jego przetworów
3. Ogólne objawy niedoborów pokarmowych to:
osłabienie, apatia, senność, wypadanie włosów, zmiany skórne
głód jakościowy
nadwaga, otyłość
4. Sprautarianizm i frutarianizm to „odłamy”:
diety białkowej
diety odchudzającej
wegetarianizmu
5. Światowa Organizacja Zdrowia to:
WHO
UNICEF
FAO
6. Dieta buddystów zabrania spożywania:
mięsa- niektórzy je spożywają pod warunkiem że zwierzę nie zostało zabite w celu przygotowania z niego pożywienia
warzyw i owoców które uprawiane były nawozem naturalnym
ryb i owoców morza
7. Słowo „ witamina” dokładnie oznacza:
żyjąca amina
cząsteczka odżywcza
cząsteczka konieczna do życia
8. Wynalazcą pierwszej czynnej biologicznie mieszaniny ( witaminy ) był:
Ludwik Pasteur
polski uczony Kazimierz Funk
Edward Szczygieł
9. Receptura gastronomiczna jest potocznie nazywana:
receptą
normą żywieniową
przepisem
10. BMI to wskaźnik:
masy ciała
wzrostu
podstawowej przemiany materii
JavaScript is currently disabled.
Please enable it for a better experience of
Jumi
.
JavaScript is currently disabled.
Please enable it for a better experience of
Jumi
.