slide-4.jpg
Technik żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest kierunkiem bardzo atrakcyjnym na rynku pracy. W ostatnich latach zaobserwowano wzrost liczby hoteli, pensjonatów, restauracji, punktów gastronomicznych czy kawiarni. Dlatego też wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu usług żywieniowych.

Uczniowie będący na tym kierunku, uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego  żywienia, układać diety, prawidłowo obsługiwać konsumentów, a także planować i rozliczać działalność lokalu. Posiadają też wiedzę dotyczącą obliczenia wartości odżywcze i energetycznej posiłków. Są też otwarci na nowości i kreatywni w działaniu, poprzez aranżacje stołów i sal konsumpcyjnych.

W trakcie nauki nasi uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w bardzo dobrze wyposażonej szkolnej pracowni, a praktyki zawodowe w renomowanych restauracjach, hotelach i pensjonatach.

W ramach zajęć praktycznych uczniowie naszej szkoły odbywają wycieczki zawodowe do browaru, restauracji, hotelów celem zapoznania się z ich wyposażeniem, metodami pracy, układem funkcjonalnym zakładów. Na zajęciach praktycznych każdy uczeń ma możliwość pokazania swoich umiejętności kulinarnych poprzez stworzenie własnej receptury i wykonania przez siebie wymyślonej potrawy. Nasi uczniowie biorą liczny udział w konkursach szkolnych i pozaszkolnych. W październiku odbył się konkurs w ZS nr1 w Nowym Sączu pod hasłem „Smaki jesieni na europejskim stole”, w którym uczeń z klasy II zdobył I miejsce w kategorii kucharz.

Na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość zdobycia dwóch kwalifikacji:

- HGT.02. Przygotowanie i wydanie dań.

Uczniowie kształtują tu swoje umiejętności z zakresu oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki surowców, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowanie dań zimnych i gorących oraz deserów i ich estetycznego wydania.

- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Ta kwalifikacja kształtuje umiejętności z zakresu oceniania jakości żywności, planowania żywienia, ekspedycji potraw i napojów.

Uczniowie naszej szkoły po ukończeniu klasy III przystępują do egzaminu zawodowego z pierwszej kwalifikacji, a w połowie klasy IV z drugiej kwalifikacji. Po każdym egzaminie otrzymują certyfikat potwierdzający kwalifikacje w zawodzie.

Galeria zdjęć >>>