slide-2.jpg
01
Gru
Przygotowujemy się do olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Posted by Ewelina Pogwizd

27 października uczniowie klas żywieniowych: Górka Angelika, Masiarz Klaudia, Ogórek Małgorzata, Długosz Katarzyna, Maślanka Agnieszka, Wilczyński Kacper, Szumacher Wiktoria, Łuczkiewicz Aleksandra, Stawiarska Kinga, Fiut Joanna, Majerska Wioletta, Sopata Monika przystąpili do I etapu XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Tematyką wiodącą olimpiady jest: Cukrzyca – prewencja i leczenia dietą, a jej główne cele to:

   - pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności,

   - podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu profilaktyki chorób dietozależnych,

   - upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocji zdrowia.

Panie: Dorota Kulig–Marcisz i Beata Łęczycka wspierały uczniów w przygotowaniach, przekazując im wiele materiałów dotyczących cukrzycy.

Uczestnicy pierwszego etapu na platformie Teams rozwiązywali kilkanaście zamkniętych pytań związanych z tematem olimpiady. Po przeliczeniu wyników okazało się, że kilka osób ma taką samą ilość punktów, dlatego 30 października odbyła się dogrywka, która pozwoliła wyłonić zwycięzców. Do etapu okręgowego, który odbędzie się 4 XII, zakwalifikowały się Joanna Fiut z kl. IV TŻG i Aleksandra Łuczkiewicz z kl. III TŻG.

Życzymy powodzenia w dalszych zmaganiach.


Zdrowe żywienie w cukrzycy - prezentacja