tatry2.jpg
01
Gru
Jak wzmocnić swoją odporność na zakażenia?
Posted by Ewelina Pogwizd

Wszyscy już wiemy, że w ramach ochrony przed koronawirusem trzeba stosować się do wszystkich zaleceń Ministerstwa Zdrowia. To pierwsza linia obrony, ale mamy drugą – własną odporność, którą można wzmacniać. Aby układ odpornościowy mógł sprawnie radzić sobie z intruzami, musi mieć sprzyjające warunki do działania, a te zapewnia m. in. dobra, ogólna kondycja organizmu.

Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na czynniki związane ze stylem życia, których należy unikać, ponieważ osłabiają odporność. Są to m. in.:
- nieprawidłowa dieta i jej skutki (niedożywienie, awitaminoza, otyłość),
- niedobór snu,
- brak regularnej aktywności fizycznej,
- spożywanie alkoholu,
- palenie tytoniu,
- przyjmowanie innych środków psychoaktywnych.

Myli się ten, kto myśli, że zaniedbywanie codziennej diety można łatwo i wygodnie nadrobić, łykając różnego rodzaju suplementy i preparaty multiwitaminowe. Nie istnieją żadne leki, które mogłyby wzmocnić odporność człowieka i uchronić go przed zakażeniem. Wszelkie preparaty witaminowe, mieszanki składników mineralnych i witamin, które przedstawiane są jako wzmacniacze odporności, nie mają żadnego znaczenia dla rozwoju odporności przeciwzakaźnej.

Kluczem do wzmacniania odporności jest po prostu zdrowy styl życia, a szczególnie zdrowy, zbilansowany sposób żywienia. Odporności służy dieta z przewagą produktów roślinnych, a zwłaszcza kwaśne owoce i świeże warzywa oraz wszelkiego rodzaju kiszonki i inne produkty fermentowane. Chodzi więc nie tylko o dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji budulcowych, energetycznych, witamin i mikroelementów, ale także o spożywanie produktów i składników probiotycznych (np. jogurty), wzmacniających florę bakteryjną w naszych jelitach,  która ma ogromne znaczenie w utrzymywaniu i stymulowaniu odporności. Zdrowa dieta (bogata w warzywa i owoce) dostarcza nam dużej ilości naturalnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Są one bardzo ważne, gdyż pomagają zwalczać w organizmie tzw. wolne rodniki, które upośledzają działanie układu odpornościowego. W tym kontekście warto dodać, że na odporność niekorzystnie wpływa także nadmierna ilość cukru w diecie oraz wysokie spożycie tzw. tłuszczów trans, których najwięcej jest w wysokoprzetworzonej żywności, słodyczach i produktach typu fast food. 

Lekarze i dietetycy przypominają też o piciu odpowiedniej ilości wody (przeciętne zapotrzebowanie na wodę w przypadku zdrowej dorosłej osoby wynosi
2 - 2,5 litra na dobę). Jeśli chodzi o witaminy szczególnie istotne z punktu widzenia układu odpornościowego, to specjaliści wskazują przede wszystkim na witaminę D3, której niedobór jest w Polsce powszechnym problemem.

Warto w ramach profilaktyki sięgać po naturalne produkty spożywcze wykazujące działanie przeciwdrobnoustrojowe. Chodzi tutaj m. in. o takie produkty jak:
- czosnek
- cebula
- czarny bez
- imbir
- kurkuma.

Odporności bardzo szkodzi stres, w tym również uleganie panice, dzieje się tak za sprawą uwalnianych w tym czasie hormonów stresowych. Należy zatem pomyśleć o przeznaczeniu większej ilości czasu na relaks lub też o skorzystaniu
z profesjonalnego treningu radzenia sobie ze stresem.

Można też spróbować śmiechoterapii. Znawcy tematu podkreślają, że śmiech poprawia metabolizm, krążenie i wzmacnia układ odpornościowy i jednocześnie przyczynia się do redukcji poziomu hormonów stresu.

 

Reasumując, wrzuć na luz :-)